Zwelling door storing in de lymfe- of vochtafvoer

Hier zijn verschillende oorzaken voor mogelijk, zoals o.a. een operatie waarbij lymfvaten weggehaald zijn, verkleefd littekenweefsel of, aangeboren, minder goed functionerende lymfvaten. De lymfophoping kan, naast zwelling, leiden tot een vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in bewegingen en huidafwijkingen of infecties. Ook bij vochtophoping in arm of been, bv. als gevolg van spataderen of hart- of nierproblemen, wordt oedeemtherapie toegepast.

 

De behandeling

Deze richt zich op het bevorderen van lymfafvoer (lymfdrainage) o.a. door het herstellen de bewegingsvrijheid (littekenbehandeling). Door bewegen blijft de bloeddoorstroming, de werking van het lymfesysteem en de regulering van de lichaamstemperatuur optimaal. 

We hebben ook goede ervaringen met lymftaping. Bij deze nieuwe methode van tapen is de het uitgangspunt dat, naast het geven van steun, ook bewegen belangrijk blijft. Kinesiotaping maakt gebruik van speciale kinesiotapes die voor het behalen van het beoogde effect op een deskundige aangebracht moeten worden. Wij kunnen deze tapes leveren en beschikken, door aanvullende opleidingen, over de vereiste specialistische kennis. 

Met manuele lymfedrainage bevorder je de snelheid van lymfafvoer. Met een zachte, pompende massage stimuleert de therapeut de natuurlijke pompende werking van de lymfvaten waardoor de vochtopname bevorderd wordt. Ter afsluiting van de behandeling van compressietherapie worden toegepast, door bijvoorbeeld het zwachtelen van een arm of een been.

Veilig naar de fysiotherapeut. Zo doe je dat.

Vanaf vrijdag 1 mei 2020 mogen wij weer geleidelijk aan open voor het behandelen van patiënten in de praktijk. Kijk voor meer informatie op onze hoofdpagina